Online programma's Online harde schijven Web service Rest
Een online harde schijf is geheugen voor bestanden op een server, die permanent toegankelijk is via het internet.

Door middel van een online harde schijf hebt u altijd en overal toegang tot uw persoonlijke gegevens. In tegenstelling tot een PC of een externe harde schijf kan een Internet-harde schijf niet defect, verloren of gestolen worden.

Via het internet kunt u uw gegevens te allen tijde met vrienden en kennissen delen.

      Overzicht gratis online harde schijven
      ADrive - Online harde schijf
      Windows SkyDrive - Online harde schijf
      Dropbox - Online harde schijf
      Box.Net - Online harde schijf
      Gladinet - Online geheugen in Windows Explorer integrerenOverzicht gratis online harde schijven
Aanbieders Omvang Opmerkingen / beperkingen
50 GB
Grootste vrije capaciteit. Alle bestandsformaten, geen Transfer beperkingen. Toegang tot de gratis aanbieding alleen beschikbaar via een website.

Uitbreiding naar 100, 250, 500, 750 of 1.000 GB mogelijk.
25 GB
Alle bestandsformaten, geen Transfer beperkingen. Toegang alleen mogelijk via een website, maar zeer grote capaciteit.

Geen uitbreiding van geheugenplaats mogelijk.
5 GB
Alle bestandsformaten, geen Transfer beperkingen. Toegang via de website computer software. Veel veelzijdig mogelijkheden b.v. diverse Web viewers.

Uitbreiding naar 25, 100, oder 1.000 GB mogelijk.
25 GB
Alle formaten, evenwel beperkt tot 100 GB dataverkeer per maand voor het gratis product..

Uitbreiding mogelijk.
10 GB
Kostenlos kunnen 5 GB mediabestanden, 5 GB andere bestanden opgeslaan worden. Alleen via internet, geen automatische synchronisatie.

Uitbreiding mogelijk, Pakette van je 100 GB.
5 GB
Alle formaten, geen transfer beperkingen. Uitgebreide pc software en zelfs automatische synchronisatie met het gratis product.

Uitbreiding mogelijk, aangeboden worden 30, 60, 100, 250 und 500 GB.
3 GB
Alle formaten, geen transfer beperkingen. Toegang via website en WebDAV. Geen automatische synchronisatie.

Uitbreiding naar 100 GB mogelijk.
2 GB
Alle formaten, geen transfer beperkingen. Toegang via de website en zeer goede computer software. Automatische synchronisatie wordt gratis aangeboden.

Uitbreiding naar 50 t/m 1000 GB mogelijk.
5 - 10 GB
Alle formaten, geen transfer beperkingen. Bestandsgrootte is gelimiteerd op 100 MB. Toegang via de website en zeer goede computer software.

Uitbreiding naar 50 of 100 GB mogelijk.
2 GB
Alle formaten, geen beperkingen op deze gratis aanbieding.

Uitbreiding mogelijk, pakkette van 5 GB.
2 GB
Alle formaten, geen beperkingen op deze gratis aanbieding.

Uitbreiding mogelijk, met 5, 10, 25 und 50 GB.
1-2 GB
Alle formaten, geen transfer beperkingen. Toegang beschikbaar via PC software en via de website. Automatische synchronisatie wordt gratis aangeboden..

Uitbreiding tot en met 500 GB mogelijk.
1 GB
Alle formaten, geen transfer beperkingen. PC software met vele mogelijkheden. Echter geen automatische synchronisatie in deze gratis aanbieding..

Uitbreiding mogelijk, pakkette van 10, 50, 100, 500 und 1.000 GB.
1 GB
Alle formaten, geen transfer beperkingen. Toegang via de website, PC-software en WebDAV. Geen automatische synchronisatie.

Uitbreiding naar 10 GB mogelijk.
100 MB
Alle formaten, transfer beperking 4 GB per maand. PC-software, toegang website en WebDAV. Geen automatische synchronisatie.

Uitbreiding naar 4 GB mogelijk.


 

ADrive - Online Festplatte

Niemand biedt op dit moment zo veel gratis online geheugen als ADrive, die een enorme opslagruimte van 50 GB geheugen biedt.

Na het inloggen ziet u in het browservenster dat vergelijkbaar is met Windows Explorer. Hiermee kunt u mappen maken, net als op uw gewone pc. Via het menu Uploaden kunt u afzonderlijke bestanden of hele mappen uploaden. Om uw bestanden te downloaden eenvoudig aanklikken. De dienst is momenteel alleen beschikbaar in het Engels.

Geavanceerde functies, zoals FTP, WebDAV, encryptie en ga zo maar door, is alleen in betaalbare versie aanwezig

Conclusie: ADrive is vooral in de omvang van het datavolume onovertroffen. Met 50 GB aan gratis aan opslagruimte van ADrive maken die jongens een echt goede indruk in vergelijk tot andere aanbieders van online opslag. Ik heb persoonlijk de beste ervaring met ADrive gemaakt. Laadt alle bestandsformaten zonder problemen hoog. Daarom zeer aan te bevelen.


ADrive producten zijn er in de volgende categorieën:
 • Basic - 50 GB geheugenplaats gratis
 • Signature - 50 GB geheugenplaats met erweitereten functies
 • Premium - 100 bis 1.000 GB geheugenplaats, dezelfde functies als Signature

         Voordelen
 • Gratis
 • 50 GB geheugenplaats
 • Uploaden van grote bestanden tot 2 GB
 • Geen minimum looptijd
 • File Sharing
 • Geen beperkingen op bestandsoverdracht en
  bestandsformaten en EXE-bestanden
         Nadelen
 • Geen FTP en WebDAV
 • Kan geen bestanden herstellen van vorige versies
 • Geen telefoon en E-mail Klantenservice
 

Windows Skydrive - Online Festplatte

Met de dienst Windows Live SkyDrive kunt u bestanden online zetten, waarna u ze (nagenoeg) overal vandaan kunt benaderen. Normaal gaat dat via de website, maar dankzij het tooltje SkyDrive van Microsoft kunt u nu ook gewoon via de lokale Verkenner van de computer werken.

Het programma SkyDrive nestelt zich in het systeemvak. Kopieert u in Verkenner bestanden naar SkyDrive, dan merkt u dat ze razendsnel in de map gezet worden. Ze moeten echter nog wel via een upload online komen, wat meer tijd kost. Onder het systeemvakpictogram ziet u tijdens het uploaden daarom een groen balkje bewegen. Daarnaast krijgen submappen die al volledig gesynchroniseerd zijn een groene vink.

Met dit programma kunt u ook vanaf een willekeurige locatie de lokale mappen en bestanden op de pc benaderen. Dat is handig als u vergeten bent een bestand in SkyDrive te plaatsen. Dan kunt u er alsnog bij. De thuiscomputer moet hiervoor uiteraard wel aan staan.

De SkyDrive-tool biedt een handige manier om bestanden met uw online SkyDrive uit te wisselen zonder browser. Overigens komt de functionaliteit van SkyDrive sterk overeen met die van Dropbox en Google Drive, nog twee van die handige diensten met gratis online opslag.

SkyDrive is via Gladinet in de Windows Explorer te integreren

 

Google Drive

Voortgekomen uit Google Docs, heeft Google Drive het potentieel meer gebruikers van het gebruik van lokale Office-Software naar de online Cloud Office-Software te brengen.

Google Drive (voorheen Google Docs) is een gratis verzameling kantoorsoftware, waarmee je rechtstreeks vanuit je browser werkt aan tekstdocumenten, spreadsheets, presentaties en tekeningen. De applicatie is compatibel met bestandsformaten van concurrenten en laat meerdere gebruikers tegelijkertijd aan een document werken. De dienst heeft bovendien 5 GB aan opslag voor je in petto en maakt op Dropbox-achtige wijze bestanden beschikbaar vanaf elk apparaat.

In Google Drive maak je met groot gemak nieuwe documenten aan, maar de software kan ook met bestaand werk van andere kantoorpakketen overweg. Zo im- en exporteer je Microsoft Office-files van en naar Google Docs en bewerk je zelfs PDF-documenten. Bovendien is het Office-alternatief van Google uitermate geschikt voor samenwerking. Meerdere gebruikers werken namelijk gemakkelijk tegelijkertijd aan hetzelfde document. Met handige kleurcoderingen en de documenthistorie zie je precies wie wat doet.

Internetkoning Google haalt met Drive nog paar aardige online trucjes uit. Zo stel je online formulieren op en verzamel je ingevoerde gegevens automatisch in een spreadsheet. Andere slimme functies hebben betrekking op het gehele pakket, zoals een overzichtelijk beginscherm met al je Google Docs, de keuze uit talloze weergavetalen en integratie met Google's webstatistieksoftware, Analytics.

Google Drive ist über das Programma Gladinet in den Windows Explorer Einzubindung


         Voordelen
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Goede integratie Google producten
 • Ondersteunt gangbare bestandsformaten
 • 5 GB opslagruimte voor je documenten
 • Met Gladinet in Win Explorer te integreren
         Nadelen
 • Nog geen volwaardig Office-alternatief
 

Dropbox

Dropbox-bestand delen.

Bestand plaatsen: In deze snelstart gaan we ervan uit dat u al een Dropbox-account hebt (is dat niet het geval, dan kunt u eenvoudig een gratis account registreren en de software downloaden. Om een bestand te delen, zullen we het eerst in Dropbox moeten plaatsen. Dubbelklik op het Dropbox-pictogram in de werkbalk Snel starten of navigeer in Windows Verkenner naar de Dropbox-map. Hoe de inhoud van deze map er bij u uitziet verschilt uiteraard per persoon, maar er is in ieder geval één map altijd aanwezig, genaamd Public. Dit is de map waarin we het te delen bestand plaatsen, niet omdat dit noodzakelijk is, maar omdat u zo eenvoudig kunt bijhouden welke bestanden u op deze manier hebt gedeeld. Kopieer het bestand dat u wilt delen naar deze map (een submap in deze map maken mag natuurlijk ook). U kunt dit ook doen zonder de applicatie, door naar Dropbox te surfen, rechtsboven te klikken op Sign in en na het inloggen te navigeren naar de map Public om daar vervolgens te klikken op het pictogram Upload.

Delen via applicatie en site: Het delen van het bestand is nu kinderlijk eenvoudig: u klikt met de rechtermuisknop op het bestand dat u zojuist hebt geüpload en in het menu dat uitklapt selecteert u Dropbox / Copy public link (in andere mappen heet deze optie Get link). De link naar het bestand wordt nu automatisch naar uw klembord gekopieerd en u kunt de link mailen naar anderen die dan vrijelijk toegang hebben tot het bestand (om te downloaden welteverstaan, niet om deze op locatie te bewerken). Via de website werkt het net zo gemakkelijk. Blader naar het bestand, klik erop met de rechtermuisknop en kies vervolgens Copy public link. Doet u dit via de website, dan hebt u nog een extra optie, u kunt de link dan namelijk laten inkorten door Dropbox, zodat u niet zo'n lange link hebt om te delen. Het mooie van delen op deze manier (zowel via de software als de website) is dat de ontvangers van de link geen account nodig hebben om het bestand te kunnen zien.

Mappen delen: De functionaliteit van Dropbox gaat echter nog verder dan alleen het delen van bestanden, u kunt namelijk ook complete mappen delen. We doelen daarmee niet op de functie Shared folders, waarbij anderen ook wijzigingen kunnen aanbrengen in de mappen, maar op de mogelijkheid om de mappen te bekijken. In principe kunt u het zo zien dat alle bestanden in Dropbox volledig privé zijn, totdat u expliciet besluit iemand toegang te geven. Een map delen in Dropbox doet u in de software door met de rechtermuisknop op de map te klikken en vervolgens te kiezen voor Dropbox / Get link. Deelt u via de website, dan krijgt u nog iets meer opties. U klikt dan niet met de rechtermuisknop op de map (al is die mogelijkheid er wel), maar u bladert naar de map en klikt rechtsboven op het pictogram Get link (pictogram met een schakelketting). U krijgt dan de optie om de link rechtstreeks te delen via e-mail, Facebook en/of Twitter. Denk er wel aan dat als u deze link in een algemeen bericht op Facebook plaatst, iedereen de map kan zien.

Dropbox werkt ook prima samen met TrueCrypt, bij synchronisatie van de TrueCrypt contenter worden alleen de veranderingen in de contenter gesynchroniseerd.

Het is overigens altijd aan te bevelen vertrouwelijk bestanden in het internet met een encryptietool te versleutelen.

 

Box.Net

De kracht van Box.Net zit in de mogelijkheid om documenten direct
aan te passen via ZoHo Writer.


Box.Net lijkt qua naam op Dropbox, maar het is een volstrekt andersoortige dienst. De kracht van Box.Net zit in de mogelijkheid om documenten direct aan te passen via ZoHo Writer. Op het werk of bij vrienden kunt u op die manier snel een paar wijzigingen aanbrengen, zonder dat u het betreffende document hoeft te downloaden, te verwijderen en weer opnieuw te versturen. Delen met Box.Net kan ook, al moet er wel een account worden aangemaakt voordat u bij de bestanden van iemand anders kan komen. Box.net biedt 5 tot 10 GB aan gratis webruimte, de bestandsgrootte is gelimiteerd tot 100 MB.

Box.Net is via Gladinet in de Windows Explorer te integreren

 

Gladinet

Met Gladinet integreert u uw online opslag accounts in de Windows explorer ein.

Er zijn veel diensten waar u een paar gigabyte aan data online kwijt kunt, maar stuk voor stuk hebben ze allemaal hun voor- en nadelen. Zou het niet gemakkelijk zijn om al deze clouddiensten samen als een netwerkschijf op de computer te gebruiken?

Met Gladinet Cloud Desktop Starter Edition kunnen clouddiensten worden toegevoegd en vervolgens als een netwerkschijf worden benaderd. In deze netwerkschijf krijgt elke dienst een eigen map waar u met Windows Verkenner gewoon doorheen kunt bladeren. Met de betaalde versie kunnen er ook automatisch back-ups van uw lokale mappen en bestanden worden gemaakt en is er de mogelijkheid voor synchronisatiemappen.